Skip to main content

Golf leren

Met bijna 390.000 geregistreerde golfers is golf een populaire sport. Toch is het voor veel startende golfers moeilijk een goed beeld te krijgen van wat de sport te bieden heeft. Wij ondersteunen dan graag met de nodige informatie die te downloaden is op deze pagina.

De essentie van het golfspel

De golfer slaat de bal in zo min mogelijk aantal slagen in de hole. Dit doet hij op een golfbaan waar 9 of 18 holes liggen. Elke club die gebruikt wordt is speciaal ontworpen voor de verschillende slagen die nodig zijn om de golfbal vanaf de tee (afslagplaats) in de hole te krijgen. De hole ligt op de green aan het einde van de elke baan, de fairway. Elke fairway heeft zijn eigen vorm en lengte, met steeds verschillende obstakels en hindernissen. Het golfspel begint met de afslag vanaf de tee. Daarna gebruik je verschillende soorten clubs: de woods (ook wel houten genoemd omdat ze vroeger van hout gemaakt waren), de ijzers en de putter. Welke club je gebruikt hangt af van de situatie op de golfbaan en van de afstand die je nog moet afleggen. De woods zijn vooral voor de lange afstand, nauwkeurige slagen vereisen ijzers zoals de pitching- of de sandwedge.  De putter is speciaal gemaakt voor op de green (het gras rond de vlag), en wordt gebruikt om de golfbal uiteindelijk in de hole te putten. De score bij golfen wordt uitgedrukt in PAR, Professional Averedge Rate. Deze telling houdt het aantal slagen in dat je doet totdat de bal in de hole ligt. Elke hole is een PAR 3, 4 of 5. Dit betekent dat een professional de bal in (respectievelijk) 3, 4 of 5 slagen in de hole moet kunnen slaan. Afhankelijk van jouw eigen handicap, krijgt je extra slagen. Heb je bijvoorbeeld hcp 36, dan krijgt je op elke hole van een 18-holes golfbaan 2 extra slagen. Dus mag je op een PAR 5 hole, 7 slagen gebruiken. Een birdie betekent dat de bal in 1 slag minder dan PAR is uitgeholed. Een bogey is een slag boven PAR, een dubbel bogey 2 slagen boven par.

Hoe gaat het verder na het behalen van je GVB?

Na je golfvaardigheidsbewijs (GVB/ hcp 54) kun je een lagere handicap behalen. Dit doe je door Qualifying kaarten te lopen, officiele scorekaarten die doe je laat ondertekenen door je medespeler (marker) en inlevert bij je golfclub. Elke keer dat je beter dan je huidige handicap, telt je kaart mee om je handicap te verlagen. Na elke 3 scorekaarten, wordt je handicap online aangepast. Elk jaar ontvang je vervolgens een nieuw pasje met je actuele handicap.

Over de golfbaan zelf

De opzet van teeboxes, fairway, green, hole, rough, bunkers, water hindernissen en bomen zijn uniek voor elke hole. Iedere golfbaan bestaat uit 18 verschillende holes (of 9 voor een kleine baan). Om je wegwijs te maken op de golfbaan ontvang je scorekaart met de informatie over hindernissen en afstanden per hole. Vaak krijg je ook een kleine plattegrond. Hiermee vind je de weg en bereid je je voor op elke hole.  Bij de informatie staat ook de Stroke Index van elke hole (moeilijkheidsgraad).

Over Golf Etiquette

Golf is een sociaal gezelschapsspel, dus letten op je manieren op de golfbaan is een vereiste, oftewel etiquette.

Belangrijkste aspecten van de etiquette gaan over:

  • Dress Code
  • Laat andere spelers niet op je wachten (max 15 minuten per hol met 3 personen is goed)
  • Laat de Golfbaan achter zoals je hem betrad, dus gooi geen afval weg, leg je plaggen terug en repareer pitchmarks
  • Bedwing je emoties en taalgebruik, wees niet luidruchtig
  • wees stil als andere spelers moeten slaan, ook in de baan en ook in de buurt van andere holes
  • sta niet te dicht bij de speler. Sta bij voorkeur tegenover hem op de teebox of minimaal op 7 meter afstand in de baan.